英國政府報告: 在英華裔學生成績最好 入大學率最高!

October 31, 2017

 

英國政府最近公佈咗一份「種族平等檢查報告Race Disparity Audit」,報告顯示華裔中小學生既學校成績最好,入大學既比例亦都最高。就講上一個學年(2016-17),大約有25%既華裔考生喺A-level拎到3個A或更高既成績,入大學比率係60%,呢個數字係白人學生既2倍。好多家長都會擔心小朋友在外留學英文跟唔上,呢個可以放心喇,報告亦顯示,雖然英文唔系華裔小朋友既母語,但係佢地既語言學習能力好強,小朋友英文既語法同拼寫能力喺7歲果陣已經可以超過大部分既白人兒童。所以大部分既華裔學生并冇因為英文而影響到佢地既學業。越早俾佢接受當地教育,對佢地發展越有利。

 

若果俾仔女到英國留學,十幾年既教育成本加埋起碼幾十萬英鎊,數字實在太大喇。所以好多家長精明咗,先移民到英國,之後等仔女享受當地免費教育福利,一來可以陪仔女喺英國成長,二來可以慳咗一大筆學費。

 

依加英國Tier1企業移民只需要投資20萬英鎊(大約200萬港幣)就可以同配偶仔女一齊移民到英國生活,5年後仲有得返還資金,仔女一到步就可以享受免費既傳統英式中小學教育。想了解更多有關英國移民,或者教育既資訊,可以繼續follow我地既FB,又或者直接打俾我地卓域集團,無任歡迎!

 

💻️網址:https://www.gov.uk/......

Share on Facebook
Please reload

重點資訊

卓域集團 服務多元 信心保證

November 22, 2017

1/9
Please reload

最近查詢
Please reload

過往文章
Please reload

卓域Facebook
  • Facebook Basic Square