5張圖表教識你台灣置業所需稅金(一)

May 18, 2017

 

琴日同大家分享過台灣嘅房地產資訊,大家係唔係都對台灣房地產市場認知深咗呢?今日就同大家繼續分享更多台灣買樓嘅資訊,一講到房地產,當然少不了要關心「稅」呢個問題,因為唔清楚稅金嘅計法隨時會帶黎好多煩惱,例如:邊種稅係由買家支付或者賣家支付、被誤會逃稅等等。唔洗驚!今日我地就一齊黎認識一下台灣房屋買賣所牽涉到嘅稅項!

5種房地產基本稅項要知道
台灣嘅房地產稅主要分為5種,分別係地價稅、房屋稅、買賣契稅、土地增值稅、同埋房地合一稅。每一種稅睇起來好似好複雜,但其實只要將佢地分類,就自然可以容易理解唔同嘅稅項。例如「房地合一稅」同「土地增值稅」係只針對賣家,而「買賣契稅」係只針對買家,淨低嘅「地價稅」、「房屋稅」就係針對業主。清楚知道唔同稅項嘅對象,就唔怕交漏稅啦!

地價稅要睇清楚物業種類
每年11月屋(地)主須交地價稅,因為一般嘅住宅土地嘅佔有面積唔大,加上稅基係用遠低於「土地市價」嘅「公告地價」(由地方政府公佈,一般係市價兩成以下),所以地價稅負擔對大眾來講普遍比較輕。需要注意嘅係對於唔同物業,所收稅率亦唔同,為左方便大家更容易理解點樣分類收稅,我地為大家製作咗一個「台灣地價稅表」(圖一),等大家一目了然。

房屋稅要注意物業用途與持有數量
所有業主每年5月需要交房屋稅,房屋稅主要係由物業嘅核定單價、折舊率、佔有路段等因素而定,但整合過後就會發現其實就係「房屋價值x稅率」,但物業嘅唔同用途,同埋持有物業嘅數目都會影響到稅率。表面上好似好複雜,但只要睇咗我地製作嘅「台灣房屋稅表」(圖二),就可以輕鬆理解房屋稅嘅稅率。

今日就先同大家分享左針對業主嘅「地價稅」同「房屋稅」先,等大家好好消化左呢兩種稅項,聽日我地就會講埋針對物業買賣嘅「買賣契稅」、「土地增值稅」、同埋「房地合一稅」。

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

重點資訊

卓域集團 服務多元 信心保證

November 22, 2017

1/9
Please reload

最近查詢
Please reload

過往文章
Please reload

卓域Facebook
  • Facebook Basic Square