新西蘭改革工作簽證鼓勵移民!!!


新西蘭移民部長12月18日宣佈,當地政府計劃修改臨時工作簽證政策,以鼓勵移民人士去填補大城市以外偏遠地區嘅職位空缺。當地將引入偏遠地區技術短缺名單(Regional Skills Shortage Lists),取代現今的重要技能需求名單(Essential Skills in Demand Lists)。新政策將會更準確地反映出偏遠地區所需嘅短缺技術種類,讓新移民嘅生產力得到更合適嘅投放。簽證申請人不但要通過行為準則測試同健康檢查,更要同時具備高技術工種所需要嘅技能及學歷。政府現階段諮詢緊公眾嘅意見,將會係2019年中決定會否落實新政。其實除左工簽移民外, 新西蘭仲有技術同投資移民嘅途徑, 想了解更多關於新西蘭嘅移民不妨搵我地卓域專業嘅團隊咨詢一下!

參考文章: https://www.stuff.co.nz/…/proposed-work-visa-changes-to-hel…

重點資訊
最近查詢
過往文章
卓域Facebook
  • Facebook Basic Square